Ayurveda

Wat is Ayurveda?

Uit het Sanskriet vertaald betekent Ayurveda: kennis of wetenschap van het leven. Ayur komt van Ayus wat leven betekent en Veda betekent weten of kennis. Ayurveda is een gezondheidsleer die zijn oorsprong vindt in India. Het is naar schatting zo’n 5000 jaar oud en de oudste holistische geneeswijze. Van kruidenleer en voeding tot massage. In de oude boeken (veda’s) zijn verschillende onderwerpen gevonden die men gebruikte bij de genezing van een ziekte. Zo zijn er boeken over voeding, kruidenleer, krijgskunst, massage, spiritualiteit en het beoefenen van yoga. Maar Ayurveda is meer dan een geneeswijze, het is ook een levenswijze die naar gezondheid streeft op alle vlakken, fysiek en mentaal. Gezondheid wordt gezien als meer dan niet ziek zijn, maar als een evenwicht tussen lichaam, geest en ziel.

Ayurveda kent drie basisenergieën, Vata – Pitta – Kapha. Deze drie dosha’s, zoals we ze noemen, beheersen de elementen. Zij zijn verantwoordelijk voor een goede balans tussen de elementen. Vata is verantwoordelijk voor Ether & Lucht, Pitta voor Vuur & Water en Kapha voor Water & Aarde. De meeste mensen hebben een combinatie van 2 dosha’s, van waaruit onze fysieke, mentale en psychische eigenschappen ontstaan zijn. Net als de seizoenen zijn de dosha’s altijd in beweging, omdat het leven ook niet stil staat. Ook zijn er tijden op de dag waarin de dosha’s dominant zijn met hun unieke eigenschappen. 

   

Vata

Vata is de energie van beweging. Het combineert de elementen Ether en Lucht. Deze elemtenten geven Vata de kenmerken: licht, koud, beweeglijk, droog. In het lichaam regelt het alle beweging: de bloedsomloop, het zenuwstelsel, het in- en uitzetten van de longen, de spieren. Lichamelijke kenmerken zijn: mager, gewrichten en pezen zijn duidelijk te zien, droge huid, matig transpireren, wisselende spijsvertering. Geestelijke kenmerken van Vata zijn: creatief, enthousiast, vrolijk, snel in handelen en spraak, neemt snel informatie op maar lange termijn geheugen is matig. Vata domineert in de herfst en vroege winter, de seizoenen met veel wind en kou. En van 02.00-06.00 & 14.00-18.00 is Vata dominant. Wanneer Vata in ons al dominant aanwezig is, is het belangrijk om op deze tijden en in deze seizoenen Vata te verlagen. Wanneer deze dosha te sterk wordt kunnen we onderandere de volgende klachten ervaren: overactieve geest, pijn in gewrichten, lage rugpijn, slapeloosheid, zenuwpijn, onrust, angst of zorgen maken, droge huid en haar, constipatie. Vata verlagend is: warmte, rust, regelmaat. Zorg dat je lichaam warm blijft, eet warm voedsel en kleed je warm. Zorg voor voldoende rust en breng regelmaat in je schema. Eet op dezelfde tijdstippen, ga vroeg naar bed (21.30/22.00) en sta vroeg op (06.00).

 

Pitta

Pitta is de energie van transformatie, samengesteld uit de elementen Vuur en water. Kenmerken van deze dosha zijn: warm, scherp, vochtig, zuur. In het lichaam zorgt het voor transformaties en regelt het bijvoorbeeld het spijsverteringstelsel. Lichamelijke kenmerken zijn: gemiddelde bouw, goede spijsvertering, heldere/ doordringende ogen, transpireert snel, fijn haar. Geestelijke kenmerken zijn: scherp intellect, precies, gedreven, competatief. Pitta domineert in de zomer en van 10.00-14.00 & 22.00-02.00 Op deze momenten is er veel vuur aanwezig, daarom is het goed om de grootste maaltijd tussen 12.00 en 14.00 te nuttigen waarin we goed kunnen verteren. Wanneer deze dosha te sterk aanwezig en uit balans kan raken kunnen we o.a. de volgende klachten ervaren: brandende klachten zoals ontstekingen of brandend maagzuur, geïriteerdheid of boosheid, ongeduld, huiduitslag, acne, overmatig transpireren. Om je Pitta te verlagen kun je het best scherp, zuur en zout voedsel en dranken vermijden. Ook alcohol en drugs zijn Pitta verhogend en dien je te vermijden. Uit je gevoel en zorg voor meer ontspanning, vermijd stress. Zorg voor verkoeling en ga niet op het heetst van de dag lichamelijke beweging doen.

 

Kapha

Kapha is de energie die zorgt voor groei en stabiliteit. Bestaande uit Water en Aarde geeft het de volgende kenmerken: zwaar, zacht, langzaam, stabiel. Het zorgt voor de groei van massa zoals spieren en botten. Lichamelijke kenmerken zijn: stevige bouw en komt makkelijk aan in gewicht, langzame spijsvertering, grote en vriendelijke ogen, flinke bos dik en vettig haar, zachte en koele huid. Geestelijke kenmerken zijn: sterk geheugen, goed uithoudingsvermogen, tevreden, zachtaardig, liefdevol, stabiel. Kapha domineert in de late winter en vroege lente en van 06.00-10.00 & 18.00-22.00 in deze tijden merken we dat alles wat zwaarder aanvoelt. In de ochtend tijden niet uit bed kunnen komen of zware hoofdpijn hebben en ‘s avonds blijven we lekker op de bank zitten met gezelschap. Kenmerken van Kapha uit balans zijn: veel slapen, moeizaam in beweging kunnen komen, te veel hechten aan bezittingen, aankomen in gewicht. Om deze dosha in balans te houden is beweging erg belangrijk om zo stagnatie te voorkomen. Zorg voor afwisseling in je voedsel en je bezigheden, want grote regelmaat zorgt ook weer voor stagnatie.